Selecteer een pagina

Voor Benedictus, grondlegger van het kloosterleven in de 5e eeuw, was het leren luisteren een kernbegrip. Obediëntia noemde hij dat. Goed luisteren. Luisteren naar wat er op dit moment een beroep op je doet en daar dan authentiek op reageren.

Als wij ergens behoefte aan hebben dan is het wel aan ‘gehoord worden’. Een luisterend oor, iemand die er even helemaal voor je is als je thuiskomt. Iemand aan wie je het resultaat van je onderzoek kwijt kunt, of je toekomstplannen bijvoorbeeld.

Om gehoord te worden hebben we dan wel een luisteraar nodig. En wij niet alleen maar ook de mensen om ons heen. Hoe staat het met jou luisteren? Lukt het jou echt beschikbaar te zijn als iemand even een luisteraar nodig heeft? Volgens Benedictus is gehoor iets dat je geeft. Hij zegt zelfs dat het ‘gehoor geven’ je kostbaarste geschenk is.
Hoe goed kun jij luisteren? Misschien ben jij iemand die daar een talent voor heeft. Mensen zeggen misschien wel tegen je dat je een goede luisteraar bent. Maar wat betekent dat, goed luisteren? Als je het goede antwoord geeft op een vraag, ben je dan een goede luisteraar? Als je ad rem reageert? Of misschien als je doorvraagt?

Luisteren is wat anders dan horen wat iemand zegt. Horen wat iemand zegt doe je met je oren. De afstand van je trommelvliezen naar je hersenen is erg kort en efficiënt. Het bericht komt snel aan en een antwoord of een reactie is daarom snel gegeven. Als het gaat om een instructie of om pure kennisoverdracht kan dat voldoende zijn.

Wanneer is er voor het laatst naar jou geluisterd? Wanneer was je blij omdat je ervaarde dat je boodschap overkwam? Weet je nog waardoor dat kwam? Wat gebeurde er toen, sprak je duidelijker? Was je woordkeus beter? Had je gewoon een goed verhaal? Of had je gewoon goede luisteraars.

Goede luisteraars zijn schaars. Dus als je er een gevonden hebt wees er dan zeer zuinig op! Elk mens kent bij tijd en wijle de behoefte om gehoord te worden. Je bent zeer bevoorrecht als je in zo’n geval weet bij wie je terecht kunt. Veel mensen onderdrukken die behoefte, gewoon omdat ze geen idee hebben bij wie ze met hun verhaal terecht zouden kunnen.

Als mensen in je omgeving niet zo goed kunnen luisteren wil dat nog niet zeggen dat ze dat niet zouden willen! Veel mensen zijn er gewoon niet toe in staat, zelfs als ze eigenlijk graag zouden willen. Luisteren is moeilijk. Misschien is het wel het moeilijkste wat je ooit zult leren.

Als je wilt leren luisteren begin dan met luisteren naar jezelf. Neem eens wat vaker waar wat er daadwerkelijk in je omgaat. Registreer wat je voelt en waar je naar verlangt, naar wat er in jou leeft ! Dit luisteren doe je in eerste instantie met ‘het oor van je hart’. Als je het geluk hebt over iemand te beschikken waarbij je je hart vrij kunt uitstorten speelt je gewone oor natuurlijk ook een rol. Dat is ook een prima manier van luisteren naar jezelf.

Als je onrustig bent, slecht slaapt of alsmaar door rent, is de kans groot dat je jezelf iets te vertellen hebt. Voor veel mensen is het lastig of eng om bij die onrust stil te staan, zeker als dat de eerste keer is. Een goede coach kan je daar prima bij helpen.

Als jij ook benieuwd bent naar wat je jezelf te vertellen hebt. Als je onrust, ontevredenheid, boosheid of eenzaamheid ervaart en je weet er niet goed raad mee. Als je wel naar jezelf luistert maar je hoort niks of je raakt alleen maar in de war. Wellicht kan ik dan wat voor je betekenen. Laat mij dan wat van je horen.

Benedictus, luisteren, luisteren naar je lichaam