Selecteer een pagina

Ergens in geloven en daar niet naar leven, is oneerlijk.

Mahatma Gandhi.

Ook aan jouw gedrag zal niet altijd af te lezen zijn of je ergens in gelooft, waar je op vertrouwt. Ons gedrag is vaak een reactie op iets wat er gebeurt, het wordt meestal niet vooraf gegaan door de overweging of dit wel de reactie is die wij ook bewust zouden kiezen, die bij ons hoort. Meestal hebben we helemaal geen tijd om ons wat dan ook af te vragen, we volgen gewoon onze aangeleerde ‘gewoontes’.

Maar, doen waar je in gelooft vraagt natuurlijk meer. Het vraagt zelf-vertrouwen. Vertrouwen op de intentie van je hart. Dat betekent niet dat je uitsluitend blijde en mooie intenties aantreft in je hart. Het betekent wel dat wat er ook in je hart opkomt écht is en uniek voor jou. Dat wat jou uniek maakt en dus ook waar jij in gelooft vind je daar. Echt ergens in geloven heeft dus met de intenties van je hart te maken.

Als je niet leeft naar waar je in gelooft betekent dat dus eigenlijk dat je ontkent wat je diep van binnen bezighoud.Dat je je afsnijdt van van wat jou uniek maakt, van je eigen persoonlijkheid. Je verklaart jezelf min of meer niet van toepassing.

Het maken van keuzes gebaseerd op ‘waar je in gelooft’ vraagt  wel lef. Je verstand zal zich vaak tegen zo’n keuze verzetten. Het waarschuwt bijvoorbeeld voor herhaling van eerdere slechte ervaringen. Of het wil bepaalde illusies van veiligheid of waardering in stand houden. Als je meer wilt kiezen voor waar je in gelooft is het dus belangrijk dat je die reflexen bij jezelf herkent.

Je kunt natuurlijk niet altijd zo maar doen wat je hart je ingeeft. Het blijft belangrijk dat je ingevingen de route houden via je verstand. Je kunt dan de best werkende strategie kiezen om met je ingeving om te gaan. Soms levert het heel veel op om even te wachten met het volgen van je ingeving. Soms ben je ook niet eens in staat om er direct iets mee te doen. Maar pas op, dit is tegelijk het meest gebruikte excuus om helmaal niet naar je hart te luisteren.

Blijf wel altijd kiezen voor de route via het hart! Geef altijd erkenning aan wat er uit je hart opkomt aan ingevingen, gevoelens en behoeften ook al kun je er niet direct iets mee. Het hart is het enige juiste startpunt. Het is jouw unieke plek. Niemand anders kan daar komen. Het vertelt je altijd wat er ‘leeft’ in jou.

Christenen zeggen dat je hart ook de plek is waar God tot je spreekt. Dat sommige ‘ingevingen’ van Hem komen. Dat je iets krijgt om door te geven. Iets te betekenen in je omgeving en kleur toe te voegen. Je kunt soms heel diep ervaren dat iets waar is, voor jou waar is, geen twijfel aan. Maar durf je zelf ook op die ingevingen te vertrouwen?

Het negeren van deze ingevingen noemt de Bijbel ‘zonde’. Je komt op die manier niet tot je recht. Wat jou uniek maakt blijft voor iedereen, en zelfs voor jezelf, verborgen. Als jij je kleur aan de wereld onthoudt wordt hij weer een beetje fletser.

Erkennen van wat er in jezelf omgaat is jammer genoeg niet makkelijk. In onze samenleving wordt ons hoofd meer geconditioneerd en gewaardeerd dan ons hart. Dat is een treurige zaak. Vooral als je beseft dat we bij onze geboorte perfect in staat waren om aan te geven wat er in ons omging. Je kunt gerust zeggen dat je elk jaar dat je ouder wordt wat verder bij jezelf of je hart vandaan word geleid.

Je hoofd neemt de regie elk jaar een beetje meer over. Je gaat steeds meer vertrouwen op het idee dat je alles onder controle hebt, op je eigen redenaties, op wat men van je verwacht, op hoe het hoort enzovoort. Gelukkig hoeft het niet zo te gaan. Je kunt actief ingrijpen en oefenen hoe je je hart geleidelijk weer wat meer zeggenschap kunt geven. Hoe je weer wat meer van jouw kleur aan de wereld mee kunt geven.

Maar dat oefenen in zelf-vertrouwen hoe doe je dat? En werkt dat oefenen bij iedereen? Komende weken en maanden zal ik je daar via deze artikelen nog veel meer over vertellen, maar als je daar niet op wilt wachten en direct aan de slag wilt kan dat natuurlijk ook.

Persoonlijke Coaching blijkt voor veel mensen een prima methode om aan hun zelf-vertrouwen te bouwen. Je zou eens kunnen uitproberen of dit bij jou ook zo werkt, neem gewoon contact op.

Voor mensen die liever in een groep leren ontwikkelde ik een basis-training verbindende communicatie van vier avonden waarin je leert om beter waar te nemen wat er in je omgaat. Waar je in gelooft. Waar je naart verlangt. We oefenen dan ook hoe je dat verlangen effectief met anderen kunt communiceren.

geloven, intenties, Mahatma Gandhi, zelf-vertrouwen